måndag 12 mars 2012

Tankar om timmarna

I filmen timmarna finns en kvinna med, Laura Brown. Man får följa henne under en dag och under den här dagen får man en inblick i hennes situation. Hon bor i en nybyggd förort till någon större stad i USA, hon har en man som är före detta soldat och en son. Hon är även gravid vilket kommer spela roll under filmens gång. Laura Brown lever ett liv som utåt ser helt perfekt ut men det stämmer inte överens med hennes natur. Hon är vild och fri inombords men i hennes vardag blir detta instängt. Hon kämpar för att tillfredsställa sin man som är väldigt kärleksfull och snäll mot henne. Problemet blir att hon passar inte in i miljön, hon upplevs som fångad och försöker fly från sin situation.
Dagen som utspelas på filmen är Laura Brown mans födelsedag, hon försöker vara som alla andra i området och baka en tårta åt sin man. Detta klarar hon inte och får ett totalt nervsammanbrott, hon låter en barnvakt ta hand om hennes son här hon själv åker till ett hotell för att begå självmord. Väl på hotellet upptäcker hon att hon inte kan begå ett självmord och det är den här situationen jag vill analysera.
Jag tror att hon inte begår självmord eftersom att människan har det undermedvetet i sig att skydda sig själv (överlevnadsinstinkten). Filmen som är baserad på Virginia Wolfs film Mrs Dalloway är i modernistisk tappning och modernismen gick ut på att analysera människan och hjärnan. Med detta i baktanke tror jag att huvudpersonen överlever för att visa på den undermedvetna instinkten att överleva.
Laura Brown flyr dock senare från sin familj eftersom att hon inte klara av att leva ett liv där man ska passa in och vara som alla andra. Det nämner även Laura Brown i slutet av filmen att hon flydde just för att överleva.

Modernismen är spännande eftersom att det går att dra paralleller till verkligheten och hur människan reagerar i olika situationer. Eftersom att hela filmen är baserad på Mrs Dalloway så skulle det nog vara intressant att läsa den.
Mvh A.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar