onsdag 22 februari 2012

Franz Kafka



Vad är egentligen viktigt att fokusera på när man läser Förvandlingen. Lätt är att fastna på storleken och utseendet, hur ser insekten ut? I boken beskrivs insekten vid ett flertal tillfällen som stor och väldigt osmidig, detta bekräftas när Gregor står och tittar ut genom fönstret och även när ett äpple sitter fast i köttet på honom.  Men i mellan åt upplevs Gregor som väldigt liten, han är t.ex väldigt rädd för att hans far ska kliva på honom. Men frågan är om det är den fysiska storleken som beskrivs eller om det är den psykiska.  Är det så att jag ska se en annan betydelse eller är det bara en obetydlig detalj?

Den finns flera delar som indikerar att det kan vara den psykiska storleken som beskrivs. T.ex. ju sämre familjen mår desto större beskrivs Gregor, även när fadern är stark och arg beskrivs Gregor som liten och väldigt utsatt. Fram mot slutet när familjemedlemmarna hittar jobb så gömmer Gregor sig blir mycket skygg, han blir bara svagare tills han slutligen dör. När han dör blir familjen än starkare och faktiskt tar dödsfallet mycket positivt. Hans död blir snarast en positiv utgång och en lättnad för familjen.

Jag tänker mig att den fysiska storleken är ytterst viktig men inte utseendemässigt utan snarare vad det ger för budskap.  Därför kan inte Gregor vara stor och skräckinjagande beskriven genom hela boken. Det är ju självklart min tolkning men den följde de argument som vi hade under klassens diskussion.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar