måndag 30 januari 2012

Modernismen

Äntligen nu har vi kommit till en del där vi kan använda tankar om vetenskapen och litteraturen samtidigt! När Katarina våran svensklärare har precis fört oss in i en värd som är så spännande att vi lyssnar spänt på allt som blir sagt. Hon har berättat om de fantastiska vetenskaps män, som trodde att de kunde förklara hur våran värld fungerar. Hon berättade om hur teorierna och "allt det uppenbara" sprack när nya vetenskaps män kom med fakta som inte kunde undgås. Hur detta följdes upp med Freuds tankar och idéer som än en gång skakade världen och rubbade förståndet.
Allt detta som hände gjorde det möjligt för konsten, arkitekturen och litteraturen att ta helt nya banor. Konsten förvrängdes och bilderna föreställde mer än vad som sågs, eftersom att kameran uppfunnits så blev behovet av faktiska porträtt mindre. Kameran tog bilder på saker exakt som de var och det blev upp till konstnärerna att vidga sitt förstånd och måla det kameran inte kunde fånga upp. Målare som Pablo Picasso blev kända med sin surrealism och sin förmåga att fånga det som förståndet missade.
Det var inte bara konsten utan hela samhällets tankar och idéer som förändrades, från att människan sett sig som universums origo, att solen kretsade kring jorden att vintergatan var den ända galaxen, blev människa satt i samma släckte som aporna. Evolutions teorin fanns innan Darvin men han var den första med att strukturera och förklara hur evolutionen fungerade.
Med allt som hände under modernismen så är de mest spännande vetenskapen, den som beskriver hur vi tror det fungerar.
Jag ser fram emot att vi fördjupar oss i modernismen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar